Trei plante minune contra bolii pentru care nu sunt medicamente
Busuiocul, Maghiranul si Rozmarinul combat
excelent caderile de energie vitala, intelectuala si
sufleteasca.Vlaguiala de primavara ori toamna este o boala pentru
care nu exista medicamente….
Ce sa prescrii pentru moleseala, pentru
somnolenta si pentru cascat ? Pentru indispozitia sufleteasca,
indiferenta la soarele de pe cer ? Si totusi, batranii nostri aveau
leac si pentru “lingoarea” de primavara, pe care izbuteau s-o
puna pe fuga cu o ramurica de… busuioc.
Busuiocul (Ocimum basilicum)
Pretuit de mai toate popoarele
europene, la romani busuiocul e rege, o planta “de suflet”, care,
pe langa faptul ca aduce noroc, aduce si sanatate. Busuiocul este un
tonic si un energizant cat se poate de potrivit pentru perioada
schimbarii de anotimpuri, cand foarte multi dintre noi ne confruntam
cu caderi de energie vitala, intelectuala sau sufleteasca. Iata, in
continuare, cateva retete simple, care pun foarte bine in valoare
efectul tonic al busuiocului.
- Maceratul la rece de busuioc – este
considerat pe drept cuvant un adevarat elixir al tineretii,
recomandat in cazurile de imbatranire prematura, in tulburari de
menopauza, andropauza, sterilitate masculina si feminina, frigiditate
etc. Inca nu este cunoscut efectul busuiocului asupra glandelor
endocrine, dar este cert ca atat la femei, cat si la barbati, el este
un regenerator rapid, oprind in acelasi timp procesele de uzura, care
cunosc o accelerare in aceasta perioada de trecere. Cel mai eficient
este maceratul obtinut prin tinerea a 4-8 lingurite de busuioc in
apa, vreme de 8 ore, urmata de filtrare. Se bea acest preparat pe
stomacul gol, de preferinta dimineata. Mai ales pe perioada
primaverii, este recomandat ca, in paralel cu aceasta cura, sa se
treaca si la o alimentatie in care sa predomine cruditatile.
- Pulberea de busuioc – are o
capacitate miraculoasa de imbunatatire a starii psihice, fiind din
acest motiv cat se poate de binevenita in anotimpul asteniei de
primavara. Efectul busuiocului asupra sufletului este deocamdata
destul de greu de explicat pe cale stiintifica. Se cunoaste faptul ca
este un tonic si un stimulent nervos, dar aceste atribute sunt vagi,
in comparatie cu complexa lui actiune invioratoare, usor euforizanta
si echilibranta asupra starii psihice. Mai mult, busuiocul induce si
o… traire mistica, facilitandu-ne, pur si simplu, apropierea de
spiritual (motiv pentru care este folosit si in ritualul crestin).
Conex cu aceasta deschidere sufleteasca pe care o creeaza, busuiocul
mareste si capacitatea de control asupra emotiilor si reduce
sensibilitatea la stres. Faceti in aceasta perioada o cura de minimum
14 zile, timp in care luati de patru ori pe zi cate o lingurita rasa
de pulbere de busuioc cu apa. Preferabil ar fi ca pulberea sa fie
cernuta (pentru a nu rani fina mucoasa bucala) si sa fie tinuta sub
limba 10 minute, inainte de a fi inghitita. Rezultatele acestei cure
simple este foarte posibil sa va uimeasca.
Povestea apei de busuioc si a tineretii
fara batranete
Povestea adevarata care urmeaza, pe
care am auzit-o de curand de la d-l Ioan Groza – cunoscutul
terapeut naturist din Arad, mi s-a parut mai convingatoare decat
orice alta pledoarie pentru folosirea busuiocului. “Acum ceva
vreme, am cunoscut un cuplu cu adevarat neobisnuit. Ea era foarte
tanara si luminoasa, iar el era foarte batran. Am crezut ca erau tata
si fiica, iar cand ea mi l-a prezentat drept ,,sotul meu”, nu mi-am
putut retine un zambet. Dupa ce am discutat si s-a mai destins
atmosfera, la un moment dat acea femeie a zis: ,,Stiu de ce ati
zambit cand vi l-am prezentat pe sotul meu. Considerati ca eu sunt
tanara si el batran, dar sa stiti ca intre noi este o diferenta de
doar trei ani”. Zic: ,,Nu se poate, doamna!”. ,,Dar cati ani imi
dati?”. ,,Sa tot aveti 32 de ani sau, hai sa zic, 35 de ani”.
,,Ei bine, am… 65 de ani”. Eu am inlemnit. ,,Dar cum v-ati
mentinut aceasta tinerete?”. ,,In viata mea am mancat foarte multe
cruditati, paine numai neagra, carne foarte putina – chiar de loc.
Dar nu numai cu aceste alimente mi-am mentinut tineretea. Eu, de la
20 de ani, consum apa cu busuioc. Pun intr-un borcan cu apa trei
crengute de busuioc uscat, iarna si primavara, si verde – vara si
toamna. Acest preparat cu busuioc, pur si simplu imi mentine
tineretea.” Si mi-au adus si buletinele, pentru ca mie nu-mi venea
sa cred. ,,Sotul meu bea tuica, iar eu – apa de busuioc”, mi-a
explicat doamna.”
Maghiranul (Majorana hortensis)
Daca ar fi sa alcatuim o trusa de
prim-ajutor, care sa fie compusa numai cu leacuri naturiste, cu
siguranta ca aceasta planta – vanduta in mai toate alimentarele pe
post de condiment – nu ar lipsi. Un simplu ceai fierbinte de
maghiran face minuni. De la prima cana, ne va invada o caldura
placuta, dupa care ni se va destinde, ca prin farmec, intreg corpul
si, apoi, aproape fara sa ne dam seama, stresul si (eventual)
suferinta fizica ori psihica vor deveni, cel putin pe moment, un vis
indepartat. Repetat de mai multe ori intr-un interval scurt de cateva
zeci de minute, tratamentul va face sa apara niste mici (si deloc
neplacute) accese de temperatura, in care sistemul imunitar va
distruge cu spor germenii unui potential guturai sau gripe, care in
timpul primaverii lovesc mai perfid ca oricand. Daca aveti dureri de
rinichi sau o cistita (lucru frecvent intalnit atunci cand se raceste
brusc vremea), veti vedea cum ele trec ca prin farmec, iar eliminarea
isi va relua fluxul firesc de la primele 4-5 cani de ceai fierbinte.
Daca mai adaugam ca tratamentul intensiv cu ceai de maghiran
amplifica exponential procesele de eliminare a toxinelor si a apei in
exces din tesuturi, facandu-ne sa ne simtim usori ca o… zi de
primavara, obtinem un tablou complet al actiunii acestui condiment
miraculos. In cazul in care nu va vine sa credeti toate aceste
minuni, atunci cel mai bine ar fi sa le experimentati si va garantam
ca nu veti fi dezamagiti. Si, pentru a veni si in ajutorul celor care
au sistemul nervos mai zdruncinat in aceasta perioada, va punem la
dispozitie cateva informatii cu adevarat extraordinare, in ceea ce
priveste dozajul maghiranului.
- Pentru o relaxare rapida si pentru a
chema somnul, puneti o lingurita de maghiran la o cana de apa
(indiferent de producator, el se gaseste bine maruntit, asa incat
masuratoarea va fi usoara).
- Pentru a risipi astenia si pentru a
va mari capacitatea de efort si concentrare, mariti doza la 2-3
lingurite de planta la o cana de apa.
- Pentru a alunga depresia si pentru a
va induce o stare de buna dispozitie (la mentinerea careia trebuie
dupa aceea sa contribuiti prin efortul propriu de a gandi pozitiv),
luati o super-doza, unica, de 6 lingurite la o cana de apa.
Toate dozele recomandate sunt valabile
atat pentru ceai, cat si pentru maceratul la rece. Maceratul la rece
se obtine prin tinerea plantei in apa, la temperatura camerei, vreme
de 8 ore, urmata de filtrare. Ceaiul (infuzia) se obtine prin tinerea
plantei in apa clocotita vreme de 15-20 de minute, urmata de
filtrare.
Important
Este preferabil ca toate plantele
aromatice sa nu fie fierte, ci sa fie folosite ca macerat la rece.
Totusi, atunci cand corpul are nevoie rapid de caldura, cand se
urmareste decongestionarea cailor respiratorii, producerea
transpiratiei, intensificarea rapida a proceselor de eliminare etc.,
se recomanda ceaiurile fierbinti.
Rozmarinul (Rosmarinus officinalis)
Legenda spune ca, intr-o primavara, o
printesa imbatranita inainte de vreme a primit in dar cateva fire
dintr-o planta parfumata. Cu aceasta planta, ea si-a facut o potiune
cu care s-a uns cateva saptamani la rand si – minune! – a inceput
sa intinereasca din zi in zi. Chipul ei si-a recapatat prospetimea si
luminozitatea, zambetul i-a revenit si, asa cum se petrece de obicei
in povesti, a venit un rege sa o ceara de sotie. Aceasta legenda nu
precizeaza daca cei doi au trait sau nu fericiti pana la adanci
batraneti, dar ne spune numele plantei – rozmarinul, originea
printesei – Ungaria si denumirea potiunii magice – “apa
ungureasca”. Foarte raspandita in zona de sud a Ardealului,
istorioara este adevarata, iar rozmarinul are, intr-adevar, efecte
magice.
Atat pentru uz intern, cat si pentru uz
extern, aceasta planta, condimentara si medicinala deopotriva, pare
facuta special pentru primavara, iar pentru a va convinge de acest
lucru, va dam in continuare cateva retete special alese pentru acest
sezon.
- Pentru inlaturarea anemiei –
condimentati mancarurile (atunci cand sunt caldute, nu fierbinti) cu
mult rozmarin: el are un efect tonic si ajuta la o mai buna asimilare
a fierului. Acum, in perioada urzicii si a spanacului, este momentul
sa fie imbunatatita capacitatea de asimilare cu ajutorul
rozmarinului, asa incat curele antianemice sa aiba efectul scontat.
- In cazurile de instabilitate
emotionala (care este strans legata de instabilitatea meteorologica)
– se recomanda sa luati, pe nemancate, cate o lingurita de rozmarin
maruntit (care se tine sub limba 15 minute inainte de a fi inghitit).
El are efecte psihostabilizante puternice, fara insa a induce acea
stare usor euforica (specifica maghiranului sau busuiocului).
Inhalarea uleiului volatil de rozmarin are acelasi efect salutar de
calmare a emotiilor.
- Contra hipotensiunii si pentru
stabilizarea tensiunii arteriale – se recomanda administrarea a 2-3
lingurite de pulbere de rozmarin pe zi, pe stomacul gol. O cura tine
minimum 14 zile, rozmarinul luandu-se in trei reprize: dimineata, la
pranz si seara.
- Contra asteniei si a starii de
slabiciune – se prepara o tinctura din 10-15 linguri de rozmarin,
un pahar de alcool rafinat si un pahar de apa. Componentele se
amesteca bine si se lasa la macerat vreme de 10 zile, dupa care se
strecoara, preparatul obtinut punandu-se in sticlute bine infundate,
care se tin la loc intunecos. Se ia cate o lingurita de 3-4 ori pe
zi, pe nemancate.
- Pentru intarirea memoriei – se ia
tinctura de rozmarin, preparata in acelasi mod descris mai sus. Se ia
dimineata si seara o lingurita diluata intr-un pahar de apa, pe
stomacul gol. Cura dureaza patru luni, fiind cat se poate de salutara
inceperea ei in acest sezon, cand anumite procese de degradare a
memoriei sunt accelerate.
- Contra paraliziei faciale – se tin
comprese cu apa calduta, in care au fost diluate cateva linguri (4-5
linguri la un pahar de apa) de tinctura de rozmarin, obtinuta dupa
reteta de mai sus. De fapt, aceasta tinctura diluata este celebra apa
ungureasca (initial, se facea cu rozmarin verde). Dupa unii
terapeuti, eficienta creste foarte mult daca adaugam in apa
ungureasca si zece picaturi de ulei de cedru (a aparut de curand in
magazinele naturiste de la noi).
- Contra ridurilor si a ofilirii
tenului – se pun cataplasme din doua linguri de rozmarin maruntit,
amestecat cu apa calduta si invelit apoi in tifon. Chipul dvs. va
capata vigoare si stralucire si va deveni invulnerabil la capriciile
vremii prin acest tratament.
http://biblioteca-secreta.blogspot.ro/
Comentarii
Trimiteți un comentariu
Pentru comentarii va rog sa va logati cu adresa de e-mail