Huna - ştiinţa secretă din spatele miracolelor






Huna este o filosofie a vieţii care stă la baza tuturor culturilor şi căilor spirituale străvechi. Fără dogmă, este pur şi simplu „ştiinţa secretă din spatele miracolelor” sau „cunoaşterea ascunsă” din adâncul sufletelor noastre, a cine suntem şi modul în care vieţile noastre pot funcţiona cu adevărat.

Huna este cea mai veche formă a cunoaşterii.

Din timpuri străvechi, Huna reprezintă tot ceea ce azi numim ştiinţe umane, medicină şi spiritualitate. Pe vremea când oamenii nu cunoşteau noţiuni divizive, exista un singur sistem pentru toate ramurile din psihologie, programare neuro-lingvistică (NLP), religie, misticism, medicină şi vindecare, fenomene paranormale, intuiţie, clarviziune, numerologie, magie, ocultism, şamanism şi lista poate continua. Vechimea ei este estimată la 35000 de ani.

Huna face parte din învăţăturile originale ale oamenilor de pe un continent care astăzi nu mai există. Tot ce-a rămas din acel pământ sunt vârfurile muntoase a unor insule numite Hawaii. Continentul a dispărut după codificarea învăţăturilor şi răspândirea lor în întreaga lume.

Cu mult timp înainte de 750 d.Hr. prospera un sistem de dezvoltare personală, vindecare şi disciplină spirituală, cunoscut de toată lumea. Sistemul era echilibrat şi onora bărbaţii şi femeile în mod egal. Aproape că nu existau secrete; de fapt secretele erau atât de puţine încât informaţia ce cuprindea tehnicile nu era organizată şi nici măcar predată formal. Constituia pur şi simplu fundalul a „cum era” în lume.

Cel care a readus la lumină această tradiţie este Max Freedom Long - student al psihologiei, fascinat de puterile nativilor din Polinezia. În timpul şederii sale îndelungate în Hawaii, Long a descoperit felul în care băştinaşii transmiteau informaţiile de la o generaţie la alta, decodificând limbajului secret al Huna.

Huna nu este un sistem ocult, adică ascuns tuturor în afară de câţiva membri favorizaţi sau iniţiaţi. Se bazează pe cunoştinţe ale psihologiei umane şi pe felul în care funcţionează diferitele părţi ale personalităţii oamenilor.

Huna nu este exclusivă. Daca accepți Huna, nu înseamnă că trebuie să renunți la alte credințe, principii şi moduri de gândire adoptate anterior. Cineva poate fi Creştin Ortodox Huna, Budist Huna, ufolog, om de știință, psiholog Huna sau orice folosim şi recunoaștem ca fiind Huna în propriul nostru sistem. Cineva poate folosi doar Huna, pur şi simplu. Huna nu este exclusivă nici în celelalte direcții. Ea recunoaște că mai sunt şi alte căi pentru a-ţi atinge ţelul, fie el spiritual, mental sau fizic.

Huna nu pretinde că ar fi completă. Există loc destul pentru extinderi de idei, concepte, tehnici, cunoaștere şi practică. Într-un univers infinit, pluridimensional, doar un sistem închis cu o cunoaștere limitată şi dogme rigide ar îndrăzni să pretindă că înglobează toată cunoașterea. Principiile de bază ale sistemului Huna au fost descoperite prin experiența directă a mii de oameni, însa felurile în care se pot manifesta aceste principii sunt cu adevărat nelimitate.

Numele original al învăţăturii era Ho’omana. Ho’o înseamnă a face. Mana înseamnă energia vieţii, echivalentul lui Ki din Aikido, Chi din Tai Chi sau Shakti din limba sanscrită. Luat împreună, cuvântul Ho’omana înseamnă împuternicire sau a împuternici (în engleză empowerment sau to empower, fără legătură cu împuternicirea birocratică). Scopul învăţăturii originale era atunci, de a învăţa căi pentru mărirea forţei vitale.

Alte urme evidente ale sistemului, sau a unor învăţături esoterice practic identice cu Huna, au fost găsite în scrierile Egiptene, Chineze şi Indiene, dar cercetările în acest domeniu sunt deocamdată incipiente.

Cuvântul huna înseamnă secret, dar se traduce mai degrabă prin „ascuns”. Huna înseamnă deci cunoştinţe ascunse, sau înţelepciune protejată ca o comoară. Kahuna ar fi un fel de Doctor în zilele noastre, un specialist absolut într-un anume domeniu. În timpuri străvechi existau Kahuna ai pescuitului, agriculturii şi creşterii animalelor, Kahuna ai filosofiei, negocierilor şi guvernului, Kahuna constructori de canoe, navigaţie şi sculptură şi Kahuna ai naşterii şi educaţiei. Dar aceştia nu fac interesul Huna, ci Kahunaşii medicali, prezicători sau ai divinaţiei; vindecători psihologici şi iniţiatori mistici.

Trebuie precizat că Huna nu este acelaşi lucru cu religia tradiţională Hawaiiană, ci o cale mult mai veche şi universală ilustrată prin termeni şi concepte Hawaiiene. Legendele urmăresc Huna până la Mu şi mai târziu Atlantis, dar prima indicaţie istorică a prezenţei sale se află în Egiptul antic. Kahunaşii afirmă că undeva în mileniul dinaintea lui Hristos, un grup de iniţiaţi s-au unit şi au creat un limbaj artificial prin intermediul căruia cunoştinţele Huna să poată fi transmise de la o generaţie la alta.

Huna are corespondenţe în discipline cum ar fi Wicca, Hermetism şi Alchimie în Europa de Vest, Tradiţiile Native Americane, Tantra în India, Învăţăturile Aborigene în Australia, Maori în Noua Zeelandă, Tradiţiile Chineze, cele Filipineze şi Reiki (vindecarea prin lumină), Astrolgie, Cabala şi Numerologie. Aceste corespondenţe sunt fireşti, având în vedere originea lor comună şi faptul că toate provin din aceeaşi filosofie.

În ceea ce priveşte Noul Testament, Long a descoperit că însuşi Iisus ori primii scriitori creştini au fost în mod evident iniţiaţi în Huna sau aveau cel puţin cunoştinţe profunde despre doctrinele care stau la baza sa.

Spre deosebire de sistemele mistice de gândire care cer credinţă fără a cerceta şi fără a cunoaşte felul în care funcţionează, Huna încurajează întrebările şi expansiunea în înţelegere deoarece este un sistem deschis fără dogme sau pretenţii că ar fi completă. Nu trebuie să crezi în Huna, ci doar să fii dispus s-o încerci.

Psihologia Huna este în multe feluri diferită de psihologia cu care suntem obişnuiţi, dar mult mai importante decât diferenţele sunt similarităţile ideilor Huna cu cele ale celor mai celebri teoreticieni occidentali în psihologie: Sigmund Freud, Carl Jung, Wilhelm Reich, Eric Berne şi Frederick Perls - fondatorul terapiei Gestalt.

În mijlocul Oceanului Pacific, departe de influenţele altor civilizaţii, a fost găsit un grup de oameni cu un sistem psihologic la fel de avansat ca oricare din ziua de azi. Chiar mai mult, când misionarii au ajuns prima oară în Hawaii, noţiunea de subconştient nu fusese formulată în vest. Ştiinţa psihologiei moderne este foarte tânără şi se concentrează doar asupra minţii cu toate că se fac unele încercări de a o integra cu corpul. Cât despre partea spirituală a omului, marea majoritate a psihologilor nici măcar n-o recunosc. În Huna avem sufletul, mintea şi trupul legate într-un sistem coerent. De vreme ce a avut mii de ani la dispoziţie să se dezvolte, acest sistem pare să merite studiat în profunzime.

Pe lângă similarităţile cu discipline noi ca NLP, Huna este piatra de temelie pentru cei aflaţi într-o călătorie spirituală, sau oricine doreşte să integreze studiile spirituale a mai multe discipline. Acest sistem străvechi este revelaţia a ceea ce unii numesc „secretul tuturor secretelor”.

Tendința modernă de a separa religia sau învăţăturile spirituale de alte aspecte ale vieții este o formă arbitrară şi falsă de clasificare. Doctrina Huna afirmă că toate sistemele, categoriile, clasificările şi diferențierile sunt propriile noastre invenții şi că este pe de-a întregul posibil să reclasifici sau să restructurezi totul în alt mod. Asta nu înseamnă că a face o clasificare este ceva greșit în sine atâta vreme cât folosește unui scop bun, dar atitudinea Huna acordă importanţă faptului că noi suntem cei care clasificăm şi că în spatele tuturor sistemelor se manifestă, deși imperceptibilă pentru majoritatea oamenilor, aceeași unitate esențială, aceeași armonie fundamentală pe care noi o numim Dumnezeu şi care, totuși, nu are același înţeles pentru toată lumea.

În filosofia Huna, Dumnezeu şi Universul (perceput ca tot ceea ce este, a fost şi va fi) sunt unul şi acelaşi lucru. Toţi întemeietorii marilor religii ale lumii sunt de acord cu asta, deşi adepţii lor tind să se agaţe de clasificări şi separări.

Buddha a evidenţiat opt paşi limpezi care conduc la perfecţiune pe calea „Celor patru nobile adevăruri” însă în timp, budismul a devenit una dintre religiile cu ritualurile cele mai sofisticate din lume, iar învăţătura simplă a fost aproape uitată în acest proces. Moise a alcătuit zece porunci pentru evrei, dar rezultatul în timp a fost o imens de complicată religie. A venit Iisus şi a redus întreaga Lege la două „porunci” şi tot eşafodajul mondial al creştinătăţii a fost dezvoltat de către alţii pe baza lor. Mahomed a scris Coranul sub inspiraţie divină şi a elaborat o religie simplă şi dreaptă bazată pe cunoaşterea lui Dumnezeu şi a cinci rugăciuni zilnice, însă la aceasta s-a adăugat legea Islamului, foarte amănunţită şi codificată, alcătuită de alţii. Este ca şi cum unui om i s-ar arăta o cale netedă şi precisă spre fericire şi apoi el s-ar lega la ochi intenţionat, şi ar începe să bâjbâie temător încercând să găsească din nou drumul.

De ce acum? Deoarece pericolul persecuţiei vederilor alternative este minor în lumea de azi, lume în care ştiinţa şi tehnologia nu au adus fericirea pe care au promis-o. Religia tradiţională se destramă sub propria ei greutate şi oamenii caută o relaţie mai directă şi mai plină de înţelesuri cu Dumnezeu. Doctrinele Gândirii Noi sunt aici de un oarecare număr de ani şi oamenii au pătruns pe terenuri noi, deseori mlăştinoase şi înfundate. Mişcarea Potenţialului Uman a deschis calea multora către zone de percepţie despre care nu au ştiut vreodată că există. Şi lista alternativelor ar putea continua.

Lucrurile sunt totuşi simple. Are loc o schimbare culturală constantă şi universală, ca o deschidere către o înţelegere mai deplină a potenţialului nostru ascuns.

Aceasta este Huna – la fel de veche precum cele mai vechi adevăruri cunoscute de om, la fel de nouă ca şi cele mai moderne teorii de fizică cuantică. Poţi adăuga Huna la cea mai bună cunoaştere pe care o ai deja, sau poţi adăuga ceea ce ştii la Huna. Oricum ai proceda, e timpul ca oamenii să afle ce pot fi şi ce pot face cu adevărat prin propria lor fiinţă.

Informaţii preluate în mare parte din:
Serge Kahili King - Mastering Your Hidden Self - A Guide to the Huna Way
Tad James - Lost Secrets Of Ancient Hawaiian Huna.
Fiul Soarelui - Aventura prin Europa - jurnal de călătorie

Cartea lui Serge Kahili King - Mastering Your Hidden Self - A Guide to the Huna Way, tradusă în română Stăpânul conştiinţei - Cunoaşterea de sine în tradiţia Huna  

Comentarii